Podzimní černé bobule

Černý bez je jedním z našich nejběžnějších keřů. Používá se jako všestranná léčivka, na jaře jej zdobí bohaté velké bílé květy, na podzim je obsypán černými kuličkami, které jsou oblíbené zvláště u ptáků, sbírají je ale také milovníci přírodních léčiv. Plody tohoto majestátního keře jsou totiž bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, navíc mají blahodárné účinky při různých bolestivých stavech, například potížích se zády a migrénách, dokonce při zánětu trojklaného nervu. Zralé je můžeme konzumovat na různé způsoby – ve formě čaje, křížal, šťáv a likérů.

Zpracování je snadné

Příprava bezinkového sirupu z plodů je jednoduchá, ať už se rozhodneme vyrobit ho za tepla, nebo za studena. V prvním případě bobule povaříme s cukrem, ve druhém naložíme do cukru vymačkanou šťávu, pak jej ale musíme uchovávat v ledničce. Nemáme-li na přípravu dostatek času, nebo pokud nemáme přístup ke zralým bobulím, je možné hotový sirup zakoupit ve specializovaném obchodě, nebo na internetu.

Podzimní černé bobule
4.5 (90%)2